Nízka účasť z 1. kola volieb v Jurskom by sa nemala zopakovať

04.04.2009 Kežmarok

Jurské 4. apríla (TASR) - V Jurskom v okrese Kežmarok prišlo za dopoludnie voliť podľa názoru miestnych občanov takmer dvakrát toľko ľudí ako v prvom kole prezidentských volieb počas celého dňa.
Mimoriadne nízka účasť, ktorou sa obec zviditeľnila, by sa už nemala zopakovať.
V prvom kole prišlo k volebným urnám iba 30 voličov z 558 zapísaných. Božena Romanová, ktorá dobre pozná miestne pomery, pripomenula, že v komunálnych voľbách býva účasť takmer stopercentná. Kandidátov ľudia totiž osobne poznajú.
Členovia okrskovej komisie v Jurskom zažili aj úsmevnú príhodu. Do volebnej miestnosti prišiel slušne oblečený muž v strednom veku, ktorý bol v obci na návšteve a chcel voliť. Namiesto voličského preukazu však predložil komisii vodičský preukaz. Členovia mu vysvetlili, že \"potrebuje voličský, nie vodičský preukaz\". Informovali ho, že svoje volebné právo môže uplatniť v Kežmarku, kde má trvalý pobyt. V súvislosti s nízkou volebnou účasťou v prvom kole prezidentských volieb muž vyslovil názor, že komisia mohla prísť s urnou za voličmi do osady.
\"S prenosnou urnou idú členovia komisie k voličom, ktorí o to požiadali zväčša zo zdravotných dôvodov. Sú to prevažne starší alebo chorí ľudia. Naša obec nie je až taká veľká, aby niekoho museli voziť alebo chodiť s urnou až do osady. Boli sme poučení, \" zdôraznila Romanová, ktorá vedie evidenciu obyvateľstva na miestnom úrade.
Starosta Gustáv Mišalko na margo predchádzajúcej nízkej účasti uviedol, že po medializácii výsledkov sú občania už aktívnejší. \"Možno prekvapíme tým, že účasť v druhom kole bude dvojnásobná, možno aj trojnásobná v porovnaní s prvým kolom. \" Dodal, že obyvatelia Jurského sa zaujímajú najmä o dianie v obci, o to, čo a kedy sa zlepší. \"Napríklad cesta z Toporčíka k nám až do Ihlian je zničená. Každý sa pýta, kedy bude opravená. Sťažujú sa najmä vodiči autobusov. \"
Jurské má 966 obyvateľov, takmer výlučne rómskych. Nezamestnanosť dosahuje približne 70 percent. Starosta doplnil, že záujemcovia o malé obecné služby majú dosť roboty. Spomenul čistenie cintorína, miestneho potoka, komunikácií, ale aj okolia verejných budov v obci.
 

Vyberte región